Yesja agentschap

Joris Smit

Utrecht 1981

Joris studeerde in 2005 af aan de toneelacademie Maastricht, vervolgens ging hij terug naar Groningen, de provincie waar hij opgroeide, om daar vier jaar te spelen bij het Noord Nederlands Toneel onder leiding van Koos Terpstra. Met deze ervaringen stortte hij zich vervolgens 4 jaar lang op een freelancebestaan. Hij speelde oa bij Theater Artemis, De Warme Winkel, Toneelschuur producties en het NNT van Ola Mafalaani.

Theu Boermans vroeg hem naar het Nationale Toneel in Den Haag te komen. In 2013 trad hij daar in vaste dienst en speelde sindsdien onder andere in Midzomernachtsdroom, Tasso, Genesis, de Revisor, Othello, Ondine, De Eeuw van Mijn Moeder en De Wereld Volgens John. Voor deze laatste rol werd hij genomineerd voor de Louis d’Or 2019. Ook voor zijn rol in de Revisor werd Joris genomineerd voor een Louis d’Or voor beste mannelijke dragende rol (2016). Voor zijn rol in de Nederlandse speelfilm Lotus werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf – Beste Acteur (2011).  Voor zijn rol in Alice in Wonderland (regie Ko van den Bosch) werd Joris genomineerd voor de Arlecchino – Beste Mannelijke bijdragende rol (2010). Joris won in 2017 de Guido de Moorprijs bij het Nationale Toneel.

Hij speelde hoofdrollen in de televisieserie De Fractie (2017/18) en in NOOD! (2021). Ook was hij in meerdere films te zien, zoals 2/11 Het Spel van de Wolf (2014), Flat Earth (2014) Lotus (2011) en Porselein (2019).

Joris houdt van pianospelen, muziek maken, monteren en vooral analoge fotografie.

Afbeeldingen

Joris Smits Foto 2
Joris foto 3
Joris Smit flat earth
Joris Smit
Joris gekke bek
Joris HNT Rood
Joris Wereld volgens scenefoto
Joris Smit portret HNT
Bram in de Nation

Videos

Joris Smit Showreel